Sirius' NBFL

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Sirius' NBFL

Příspěvekod awSirius » 25 úno 2016, 03:41

Ahoj,

tak jsem se konečně odhodlal představit tu sebe a svou mazdičku.

Začnu krátce o sobě. Jmenuji se Jakub, je mi 22 let, aktuálně studuji v Praze a jinak bydlím v Chebu. A teď k mé mazdě. :)

Abych to vzal vše hezky popořadě. Miatu jsem si zamiloval před mnoha lety v NFSU2. Tehdy mně ani nenapadlo, že bych ji jednou mohl řídit v reálu, natož ji vlastnit. :D Taky mi bylo nějakých 11 let. :)

Před nějakýma dvěma, třema rokama mi došlo, že to zas tak nereálné není a začal jsem se po Miatě shánět a hlavně na ní šetřit. Což při studiu docela trvalo, až do minulého léta, a rozpočet stejně nic moc. Alespoň jsem měl dost času pořádně se rozhodnout jakou chci. Od začátku bylo jasné, že NB. NA jsem v té době ani nevěděl, že existuje (hanba :D ). NC jsem si zkoušel projet v bazaru a moc se mi líbila, ale byla úplně mimo rozpočet. Po přečtení spousty článků - tolik jsem snad nikde o ničem nenačetl - padla volba na NBfl, rok 2001, v černé nebo modré, nejlépe se samosvorem, motorizace mi byla celkem fuk. V té době jsem měl Smarta 700cc a 1.6 v mamky Golfu mi přišla jak z jiného světa. :D

Když už jsem měl vše vymyšlené a peníze našetřené, nastal čas pořídit konkrétní kousek. Vzhledem k mizivému rozpočtu jsem byl pár měsíců přilepenej na mobile.de a tady na foru a čekal než se objeví nějaký kousek za super cenu.

A objevil, ke konci loňských prázdnin, zrovna když jsem na tři dny odjížděl mimo civilizaci. Auto bylo cca 400 km za hranicema Něměcka, což bylo fajn, jelikož bydlím hned u hranic. V dobrém stavu, za dobré peníze, od soukromého prodejce. Pán slíbil, že auto podrží do soboty, tak jsme v pátek půjčili v Praze plaťák, hurá na víkend domu, a že v sobotu ráno pro ni jedeme. V pátek večer jsme volali, jen pro ujištění zda vše platí, a z týpka vypadlo, že auto dnes prodal... Vyhozený prachy za plaťák, zkaženej celej víkend a chuť kupovat auto pomalu mizela.

Projížděl jsem dál ty internety, spíš už tak ze zvyku a jedné listopadové noci jsem málem dostal infarkt. :)
Objevila se černá NBFL 1.6, nájezd 180k, podle fotek v dobrém stavu, kompletní servisní historie, žádná rez, akorát prošoupaná sedačka u řidiče a střecha už taky zažila lepší časy. A bez samosvoru. V bazaru 460km daleko. Ale s cenovkou 1500 eur. Přišlo mi, že to musí být nějaký ojeb, ale stejně jsem hned v pátek ráno dokopal kamaráda ať tam zavolá, německy neumím ani slovo. Pán působil seriozně, a že ji klidně podrží do sobotního rána, jen ať mu pošlu mail se svým jménem a adresou. Tak ok, že to risknu. Kolečko se opakovalo, půjčit plaťák, hurá na západ a v sobotu ráno vyrazit. Měl jsem takovou radost, že jsem to na tradičním pátečním pivku trochu přepískl a v sobotu jsem byl rád, že jsem vůbec vstal. Naštěstí řídil táta. :)

Dojeli jsme na místo a nemohl jsem uvěřit vlastním očím, když jsem ji tam viděl. :) Stála tam, v mrňavém autobazaru v horském městečku a čekala na mně. :) Hned jsme ji s kamarádem celou prohlédli a děda šel domluvit zkušební jízdu. Jel jsem s nějakým technikem, co uměl anglicky dvě slova, o dvě víc než já německy, takže domluva úplně úžasná a doteď si nejsem jistý, kdo z té jízdy měl větší strach. :D Každopádně bylo jasno. Vysolil jsem peníze, podepsal, aspoň doufám, kupní smlouvu a jelo se domu i s mazdou.

Hned v pondělí ráno jsem naklusal na STK, takhle dlouhou kontrolu jsem ještě nezažil, technik zkoumal snad každý cm auta. Několikrát se ujišťoval, jestli je to auto opravdu 14 let staré, že to není možné. :D Ještě ten den odpoledne bylo auto na značkách. :)

WP_20151224_16_10_21_Pro.jpg

Koukám, že jsem se rozepsal trochu víc, než bylo v plánu. Příště napíšu o tom co všechno s mazdou proběhlo po přihlášení a co je v plánu do budoucna. Každopádně už s ní mám za sebou několik tisíc km a nepřestává mi dělat radost. :)
awSirius

Re: Sirius' NBFL

Příspěvekod OndřejS » 25 úno 2016, 07:26

Je krásná, ať dělá jen radost! PS: Za neznalost NA se opravdu styď :D a nahoď víc fotek :)
96 Miata - 1.8l - Black/Tan http://ondrejsedlacik.rajce.idnes.cz/
OndřejS

Příspěvekod noose » 25 úno 2016, 09:07

Vypada moc pekne a za 1500EUR je to fakt paradni kauf! :) Tak st ti dela radost a az budes v Praze, dej vedet a prozenem nejaky zatacky, vitej v klubu ;)
NA BRG
noose

Příspěvekod janhruby » 25 úno 2016, 09:29

Za ty prachy bych jich vzal klidně víc kdyby byly :-D Vypadá krásně :-)
janhruby

Obrázky: 1

Příspěvekod awSirius » 06 dub 2016, 14:26

Díky za uvítání, jsem rád, že se Mia líbí. :)

Vůbec nebyl poslední dobou čas, až teď mám chvilku, tak doplním info.

Hned první víkend proběhla výměna všech olejů, pořídil jsem zimní obutí a začal si uživát jídzu topless, kdykoliv to jen trochu šlo. Asi po dvou týdnech jsem skončil se zánětem dutin. :D

Ač bylo auto pravidelně jednou za rok v servisu a po technické stránce, i po 8000km co ho mám, se zdá naprosto v pořádku, tak na něm byly známky opotřebení, které minulá majitelka ani servis neřešili. Nic extra závažného, ale chtělo to vyřešit.

V průběhu zimy jsme s kamarádem přešili švy na střeše, nit už byla vydřená a začala se párat a došlo to do fáze, kdy se střechou dala prostrčit ruka dovnitř. :lol:

WP_20151205_16_23_51_Pro.jpg

WP_20151205_23_29_27_Pro.jpg

Pak už jen pořádně vydrbat a naimpregnovat. Vzal jsem na to kosmetiku od Meguiar's a úplně super. Trochu jsem se bál co to udělá s lakem, tak jsem raději provedl menší opatření. Vzal jsem ji pořádně i zevnitř, kartáčkem a nějakým čistidlem, bylo na ní dost bordelu z jízdy se střechou dole a mám pocit, že nikdy zevnitř čistěná nebyla. Já po téhle zkušenosti už ji určitě taky nikdy čistit nebudu. :D Sešteloval jsem zámky střechy, ale ještě mně čeká výměna těch plastových dorazů, jeden je uražený. Na to, že je střecha původní, tak po zákroku je již ve fajn stavu a doufám, že pár let ještě poslouží.

WP_20151206_14_06_55_Pro.jpg

WP_20151206_15_35_59_Pro.jpg
Abych si to vevnitř nezacákal.

Několikrát za zimu jsem auto voskoval, prostě jsem si nemohl pomoct. :D Vyleštil jsem i přední lampy, byly dost zažloutlé. Proběhli drobné úpravy v interiéru. Opravil jsem samovolně se otvírající přihrádku uprostřed, do popelníku jsem si zabudoval, otvíráním spínanou, červenou diodu, tak aby nerušila, ale mohl jsem ve tmě lokalizovat popelník a neklepal popel všude možně.

A na řadu přišlo audio. Jeden z repráku hrozně chrčel a ač při ohledání nejevil žádné známky poruchy, tak je na dobu neurčitou vyměněn za kamarádovo reprák z focuse. Hodně brzy se mi omrzela má sbírka CD, anténa byla bohužel ulomená a když mi v mazdě řekli, že samotný prut stojí 1k bez daně, tak jsem raději anténu vyndal úplně a nahradil záslepkou. :D
Chtělo to aux, ale 2001 non-bose rádio podle všeho nemá druhý konektor připojený na desku a nejde udělat klasický CD-changer aux in. Jiné rádio jsem nechtěl, tohle krásně sedí k interiéru a mám trochu strach dát tam nějaké dražší rádio s displejem, aby mi kvůli tomu nějakej blbec ještě neprořízl střechu. Nakonec se nám s kamarádem podařilo vykuchat CD přehrávač a přidělat aux, při zachování možnosti přehrávat CD. Měsíc na to mi z číny přišel bluetooth modul, natáhl jsem si mikrofon, celé to zadrátoval a schoval za plasty a mám původní rádio s bluetooth handsfree a hudbou z mobilu. :) Ještě to chce pár věcí doladit, ale na druhou stranu - náklady na celou akci 200kč, funguje to celkem dle mých představ a vzhled interiéru zůstal zachován.

Jinak na autě proběhla ještě drobná úprava výfuku, kat šel ven a zadní tlumič byl uvnitř trochu přeorganizován. Není to nijak nepříjemně hlučné a zní to lépe než předtím. Průchodnost je po úpravě tlumiče dle všeho taky asi lepší, protože přestala vyskakovat chyba na druhé lambdě. Stejně bych ale rád do budoucna asi Cobalt.

Na konci zimy jsem si vzpomněl, že by bylo možná fajn vystříkat dutiny, přičemž jsem zjistil, že nosníky... Není to nijak hrozné, ale stejně se to bude muset udělat.

V brzké budoucnosti plánuji akorát pořídit rollbar, což se ukázalo daleko obtížnější než jsem myslel. Harddog není k sehnání, TR lane se mi nelíbí a při objednávání rollbaru tady na foru jsem byl nejspíš přehlédnut. Padla i myšlenka postavit si vlastní, ale nepodařilo se mi najít žádného prodejce, který by měl ocel co odpovídá předpisům. A taky mně čekají brzdy, přemýšlím co tam dát.

Se vším na autě mi pomáhá kamarád, já tomu zatím pořádně nerozumím a na miatě se vše učím. Jak po technické stránce, tak i po té řidičské. :) Je to přeci jen úplně jiné ježdění, než v jakémkoliv jiném autě.

WP_20160105_12_42_32_Pro.jpg
A jedna zimní na závěr
awSirius

Zpět na Krásky členů fora