Moja prvá NB-kča 1,6 (-: (socrates)

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Moja prvá NB-kča 1,6 (-: (socrates)

Příspěvekod Socrates » 15 srp 2016, 19:55

Zdravím Mazďáci,
konečne som si našiel chvíľku čas na to aby som sa aj ja pochválil svojim novým prírastkom. Pred zhruba dvoma mesiacmi som sa stal hrdým majiteľom Mx 5 -ky NB.
Po tomto type autíčka som poškuľoval už dlhšie, inzeráty aktuálne ponúkaných áut som pozeral pravidelne, no lokálne dostupné krajšie kusy boli na môj vkus pomerne drahé a na dovoz zo zahraničia som si sám netrúfol (a lacné to tiež nebolo ). Potom som to takmer vzdal, no osud asi chcel aby som svoju MX 5-ku predsa len našiel. Nakoniec som sa k nej dostal ako slepý k husliam - narazil som na ňu pod plachtami v dielni mechanika, u ktorého som riešil spojku na inom aute. Bohužiaľ, nebola to verzia 1,8 ako som celý čas zháňal a dokonca predfaceliftový kúsok. Stála však predo mnou v tej dielni ako zjavenie, v krásnej červenej farbe a keď som ju začal študovať z bližšia, uvedomil som si, že vyzerá skoro ako nová. Vyspraviť hrdzu a novým nástrekom dať autu nový život však nie je nijak ťažké a tak som ostával ostražitý. Majiteľ mi tvrdil, že za posledných 8 rokov v podstate len stála v garáži s tým že v lete absolvovala zopár výletov. V zime na nej najazdil len zopár kilometrov a potom si uvedomil, že také auto je škoda týrať soľou a zimným posypom a zimné výjazdy zatrhol. Vošiel som do jamy a prezrel som si s lampou celý podvozok - diel po dieli. Celkom ma šokovalo, že som nikde nenašiel hrdzu ( s výnimkou zopár povrchových škvrniek na ramenách prednej nápravy), a časť podvozku bola navyše antikorózne dodatočne ošetrená. A tak to šlo ďalej. Tesnenia, strecha, disky, interiér - všetko pôsobilo veľmi zachovalo. Možno len trochu ošumelo, pretože auto zjavne potrebovalo dobre povysávať a dotiahnuť zopár estetických detailov (napr. kobrečeky boli len vystrihnuté kusy starého koberca (((-: ). Teóriu o minimálnom zimnom jazdení predávajúci pán podložil ešte ďalšou sadou zimných gúm na elektrónoch, ktoré síce mali 8 rokov, no odjazdili tak málo, že z dezénu prakticky ešte nestihlo ubudnúť. Letné gumy, obuté na aute stihol podobný osud -zostarli skôr než boli zjazdené, aj keď nejakých 20-30% dezénu z nich za tých 8 rokov ubudlo. Otvoril som podozrivo ľahkú kapotu (netušil som, že tie autá ich mali hliníkové) a motor tiež vyzeral maximálne ok. Vlastne tak ok, že ak si odmyslím trochu špiny, tak by mohol byť nový. Jedinou úpravou bola neoriginálna vzpera medzi prednou nápravou, no tá mi oči nijak netrhala. Rozvody predchádzajúci majiteľ vymenil preventívne skôr než v predpísanom intervale (a pri danom nájazde asi zbytočne skoro) ale aspoň ich nemusím riešiť.
Bol tam ale predsa jeden malý zádrheľ - a to predný tuningový nárazník (pokrstil som ho pseudonymom "snežný pluh", ktorý trochu kazil dojem auta inak úplne bez zásahov. Pán mi tvrdil, že auto s ním už kúpil a že mu nikdy neprekážal, mne to však pripadalo ako päsť na oko.

Mal som teda obrovskú dilemu - zobrať Mx 5-ku, ktorá boli tri bloky od môjho bydliska a podľa všetkého v skvelom stave a za dobrú cenu (hoci to bola 1,6 z roku 2000), alebo hľadať ďalej podľa svojich predstáv s neistým výsledkom. Povedal som si, že všetko stavím na skúšobnú jazdu. Tá nakoniec rozhodla a auto som si o pár dní odviezol.

Ako som spomínal, okrem dôkladného vyčistenia auta som dotiahol ešte pár drobností:
- Výmena predného nárazníku za originál NB so znakom Mazda
- Výmena sériového deflektora za prednými sedadlami za väčší
- Nové koberčeky, stierače (
- Impregnácia strechy
- Výmena oleja + filtra

Čo sa ešte chystám dotiahnuť:
- batéria - je tam 16 ročná pôvodná batéria Panasonic, ktorá síce štartuje ale nerobím si ilúzie, skôr či neskôr bude potrebovať vymeniť.
- sada nových pneu. Na aktuálnych určite dojazdím sezónu, ale na budúci rok už 9 ročné gumy určite vymením.
- všetky náplne a filtre - pre istotu. Hneď keď budem mať čas. Auto dlho stálo a myslím, že uškodiť mu to nemôže.
- autorádio. Staručkému Panasonicu sa nechce veľmi čítať cd a dizajnovo sa na palubovku absolútne nehodí.
- podvozok. Možno tam tam dám Bilstein podvozok montovaný do verzií anniversary - čítal som na neho samé chvály. Výška podvozku mi vyhovuje.

Inak auto plánujem nechať v sériovom stave. Rád by som ho udržal ako nové. Jeho využitie bude aj tak len v lete, na zimné šantenie mám Suzuki Vitaru (-: .

Obrázek

Jeden z prvých výletov, ešte s pôvodným "coolovym" naraznikom. Niektori ma presviedčali aby som ho nechal..
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Mx-5 NB, 1,6, rv 2000
Socrates

Obrázky: 6

Re: Moja prvá NB-kča 1,6 (-: (socrates)

Příspěvekod Renee » 15 srp 2016, 20:47

Vypadá vskutku parádně, tak ať podle toho taky parádně slouží. Červené jsou stejně nejhezčí. :)
1993 NA 1.6 85kW. 6q, 4.1 torsen, MeisterR. How did that happen?
Renee

Příspěvekod Socrates » 26 led 2017, 22:02

Kým vonku poriadne mrzne, tak som na pripomenutie atmosféry neskorého leta nahral pár nových fotiek.
Moja mazdička zatiaľ odpočíva v garáži. Už sa neviem dočkať jari (-:

IMG_9142.JPG

IMG_9136.JPG

20160823_183832_HDR.jpg

IMG_9158.JPG

20160823_191119_HDR.jpg

IMG_9174.JPG
Mx-5 NB, 1,6, rv 2000
Socrates

Obrázky: 6

Příspěvekod Bass.Boi » 27 led 2017, 14:28

Ouu, gratulace!
Lak vypada uplne uzasne :!: :shock:
Nezbyva nez poprat spoustu radosti z kazdyho kilometru :mrgreen:
...::: NC 2.0 Sport, 118kW/160 HP, LSD, 6speed, Bilstein :::...

..:: Ex ::..
...::: 1.8 NB Miracle, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech :::...
...::: Ex - 1.6 NB 81kW/110 HP' - "Rote Sau" :::...
Bass.Boi

Obrázky: 5

Zpět na Krásky členů fora