Black MX-5 NB MK2 1999 by Blackchicken

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Re: Muj prvni vuz, BLACK MX-5 NB MK2 1999

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 18:25

Muj krasny naraznik z ktereho mam velikou radost, o ktery neustale skrtam diky stavitelnemu podvozku Vmaxx, s kterym jsem jiz auto koupil, utrpel zraneni. Nehoda se stala pri velice nevinne situaci. Zazrakem jsem se jeden letni patek dostal drive z prace, tudiz byla jedinecna moznost vybehnout za Prahu se ctyrnohou nemou tvari, aby se po celotydennim polehavani v posteli trochu probehla (ne ze by ji nicnedelani nejak vadilo heh). Ovsem patecni Prazska zacpa byla tak neprujezdna, ze z duvodu zacinajici tmy a pomale propadani paniky, jsme usoudili, ze zajedeme k nejblizsi mozne prirode. Smraka se, vjizdim s byvalkou do lesa, zacina chatova oblast. Pravou stranou najizdim pomalu do vyssi travy u jedne z chatek, s tim ze nikomu nebude vadit pul hodinka parkovani. Najednou rana jak swina a ja vedel ze je zle. Nejakej profik si tam odlozil betonovej hranol napul zarostlej v zemi, prez vyssi travu jsem nemel sanci jej videt. Dira nebyla uplne velka na prvni pohled, ovsem zbrouseni laku ukazal ze situace uplne ruzova neni, hlavni problem byl ze poskozeni bylo v hlavnim spodnim radiusu a zasahuje do dalsich designovych krivek. Bohuzel z nedostatku casu jsem nestihl dodelat cely postup, jeste to chtelo minimalne 2x zatmelit ale nebyl cas. Nakonec jsem stihl pouze jednu vrstvu tmelu, nejak zabrousit a prestrikl jsem cernou motip barvou at to neni jak pest na oko ale budu se muset k teto veci zcela urcite vratit. Posledni fotografii bohuzel nemam. Kazdopadne zajimava zkusenost z meho prvniho laminovani.
Přílohy
01_S.jpg
02_S.jpg
03_S.jpg
04_S.jpg
05_S.jpg
06_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 18:35

Formu jsem nahrubo udelal z maskovaci pasky, bylo mi jasne ze se netrefim ale potreboval jsem pevnou zakladnu, byla jasne ze lamino budu pokladat nekolikrat + samozdrejme tmel pro doladeni vsech krivek. Naraznik byl po nakupu (cca 3-4 mesice zpet) dan na lak dle mazdacke cerne. Davalo se to do nejake Prazske BMW lakovny, misto 4 dni jsem na nej cekal asi 3 tydny s tim ze se jim to 3x vracelo protoze asi neumeli s laminem a porad jim nekde lak praskal. Kdyz uz jsem na to nemel nervy a po trech tydnech jsem si pro nej prijel, na svetle byly videt praskance, ale uz jsem ho nutne potreboval a to to stalo jeste o 500 vic. Takze tak jak tak pujde kluk znovu do laku, pokud mate nekdo nejake tipy na nekoho kdo s laminem umi a nestoji raketu, idealne kolem Prahy, budu jedine rad.
Přílohy
07_S.jpg
08_S.jpg
09_S.jpg
010_S.jpg
011_S.jpg
012_S.jpg
013_S.jpg
14_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 19:04

A konecne brzdy, trosku jsem se toho obaval, protoze jsem to nikdy nedelal a bylo zapotrebi par triku pri kompletni demotaze vseho. Nejvice jsem se bal pistku, jak vyjmuti tak zandani. Nakonec nozni automobilova pumpicka s upravenym koncem ventilku udelala svoji praci na jednicku a oba predni pistky sly ven jak po masle. Zadni brzda byla uplne bez problemu, diky mechanismu v pistku pro ruzni brzdu. Nandani pistku byla absolutne bez problemu, jak u prednich, tak zadnich brzd. Brzdy jsem nakonec po precteni nekolika vlaken natrel Alkytonem. Osvedcil se lepe nez Hammerite. Navic jsem potreboval zlatou barvu. Pro ty z vas kteri premysli o tom ze si brzdy ocisti rucne, nedelejte to. Udelal jsem dremelkou 2 casti z 8 asi za 4 hodiny, znicil jsem 3 brusne kotoucky, vsude prach, bordel a zdaleka jsem se nepriblizil povrchu ktery nabizi piskovani. Hlavne s pisek se dostane vsude. Vsech 8 kusu vcetne pisknuti podpery sani me vyslo na 800,- a to mi pan jeste vynadal ze co to tam bylo za barvu ze to neslo dolu, jinak by to bylo jeste levnejsi. Brzdy jsem od zacatku chtel udelat komplet, tzn odstrojit na zelezo,v CR koupit veskere repas sady i s novymi pistky, kotouce brembo. Pancire a yellow stuff z MX5 parts (balik prevzal v CR nekdo jiny, tudiz jsem jej neprebral ja a museli mi poslat zbozi na jejich naklady znovu = zpozdeni cca 3 tydny). Postup byl pisek, zaklad, 2x alkyton po 24h a jedenkrat lak odolni vuci benzinu. Az pri poslednim dilu jsem si vsiml, ze v mistech kde se nahromadi lak se alkyton trosku nalepta a zkrabati, nastesti pri tenkych vrstvach zadny problem nebyl a problematicka mista bud nejsou videt a nebo naleptani neni tak drasticke. S vysledkem jsem spokojen a hlavne jsem si rozebral brzdy do sroubecku. Muzu se vrhnout na dalsi odvetvi :D
Přílohy
01_S.jpg
02_S.jpg
03_S.jpg
04_S.jpg
05_S.jpg
Tak takto ne
06_S.jpg
To uz je vyrazne lepsi
07_S.jpg
08_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 19:09

Nakonec jsem se rozhodl ze dam do pisku jeste ostatni prislusenstvi z brzd + nejake drobnosti z motoroveho prostoru.
Přílohy
09_S.jpg
010_S.jpg
011_S.jpg
015_S.jpg
016_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 19:23

Trosku jsem se zasekl u jedne veci. Kdyz jsem objednaval repas sadu pro zadni brzdy, ktera obsahovala i nove pistky, vsiml jsem si velkeho cenoveho rozdilu dvou, na prvni pohled stejnych sad od stejneho vyrobce. Rikal jsem si, asi maji vyprodej, vezmu tu levnejsi. Po rozbaleni jsem zjistil, ze nove pistky jsou bez vnitniho mechanismu pro rucni brzdu, tzn budu muset pouzit ze starych pistku. Problem byl ze vnitrni soustroji drzi drateny O krouzek ktery zapada do osazeni ve vnitrni strane pistku. Ovsem z duvodu tesneho prostoru v mechanismu, jsem nebyl schopen ho jakkoli podebrat a tim vyndat. Po zlomenem sperhacku, hledani na ruznych forech, jsem nastesti narazil na vlakno, kde byl postup vysvetlen. Do tela se mel zasroubovat Msroub s danym zavitem, ovsem zavit mi prisel dost specialni, pouzil jsem tedy, ac nerad, primo serizovaci sroub. Pistek stahl prez hadr do sveraku, pod hlavu sroubu uchytil stare sikovky a zespodu kladivem dekolikrat uhodil do sikovek, co nejblize k sroubu a hle, mechanismus po par ranach vyskocil. Nakonec zapich pro Okrouzek nebyl tak ostry. Vlozeni do novych pistku uz nebyl zadny problem.
Přílohy
012_S.jpg
013_S.jpg
014_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 19:50

Velka vec, na kterou jsem se delsi dobu pripravoval a vedel ze me nemine, byly zname NB nosniky. Vedel jsem ze to musim udelat, ponevadz drive ci pozdeji by mohl nastat problem a nechtel jsem na to myslet. Vzhledem k tomu ze se nejedna o trivialni zalezitost, motor musi ven, je zapotrebi novych repas sad, ktere na IL nejsou nejlevnejsi, oslovil jsem zdejsiho clena m8rinka kteri se na to spolecne s Dejvidem nedavno vrhli. Sady si delaji sami a maji zkusenosti, nebylo co resit. Prace odvedena pekne, mrzi me ze neprobehla planovana ochrana podvozku, ponevadz jsem se zdrzel v praci a vuz jsem dovezl pozdeji, nez bylo v planu. Dulezite jsou nosniky a ty jsou hotove, zbytek tolik nehorel. Timto jim jeste jednou dekuji za peknou praci a pratelsky pristup.
Přílohy
IMG_20161203_142813.jpg
01_S.jpg
02_S.jpg
IMG_20161203_142834.jpg
IMG_20161204_084924.jpg
IMG_20161204_084919.jpg
IMG_20161204_084929.jpg
IMG_20161204_144410.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 20:21

Zbytek fotografii
Přílohy
IMG_20161203_142736.jpg
IMG_20161203_142743.jpg
IMG_20161203_142800.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 20:30

Posledni vec, ktera je jeste tak trochu v behu, je ukazatel tlaku oleje s indikatorem napeti baterie od VHML. Pri te prilezitosti jsem provedl linearizaci budiku teploty vody. Pri instalaci se mi stala takova nepekna vec, ktera nevim cim byla zpusobena. Po demontovani budiku, samozdrejme pri odpojene baterii, jsem si je zanesl domu, provedl upravy, linearizaci, vsadil novy ukazatel, nekolikrat zkontroloval zapojeni a znovu namontoval. Pri otoceni klicku se ozvalo piskani, pul ukazatelu nesvitilo. Zalekl jsem se, vymontoval budiky znovu ven a vsiml jsem si ze na zadni folii ktera slouzi jako tisteny spoj je jedna draha prerusena. Nechce se mi verit ze bych ja neco zkratoval, mozna ze se neco v minulosti stalo, ale dratek zustal v celku a pri me mechanicke manipulaci s budiky jsem spoj nechtene prerusil. Kazdopadne se mi nejak rozumne podarilo drahu spojit a vse funguje. Jednina vec co musim premerit je tlak oleje. Pri otoceni klicku by se mela dioda rozsviti ale to se nestane. Ukazatel baterie bez problemu a linearizace funguje taktez.
Nakonec jsem se rozhodl pro jine reseni pozadi ukazatele. Pouzil jsem blocek z Tesca za 15kc na kterem je silnejsi cerna folie s povrchem velmi podobnym OEM budikum. Zvolil jsem cernou barvu, ponevadz stredove ukazatele jsou taktez cerne spolecne se smerovkami. Revlimiter to neni, ale na prvni pokus dobre. V dalsi fazi bych chtel schovat ledku a nechat ji viditelnou pod druhou mlecnou vrstvou, ale to bude chtit jeste vyzkum.
Přílohy
01_S.jpg
02_S.jpg
03_S.jpg
04_S.jpg
05_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 20:35

Defekt na plosnem spoji
Přílohy
07_S.jpg
06_S.jpg
blackchicken

Příspěvekod blackchicken » 11 pro 2016, 21:18

Prikladam par fotografii z cest. Nejsem moc typ co by se musel ukazovat, ale se svoji kocickou, udelam vyjimku :D
Přílohy
04_S.jpg
Chce se mi brecet kdyz to vidim, at uz je zima pryc, nemuzu se dockat. Alespon je cas na upravy.
01_S.jpg
Parkoviste Hitlerovo Orli hnizdo, kdyz jsme prijizdeli tak tam byla NC a pri odjezdu se pripojila NA.
02_S.jpg
03_S.jpg
Cha, palilo me to jeste asi tri dny, ale bylo to krasny hehe
blackchicken

PředchozíDalší

Zpět na Krásky členů fora