Jarinova rudá MiXa (NB 98' 1.6)

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Jarinova rudá MiXa (NB 98' 1.6)

Příspěvekod jarin » 11 zář 2014, 18:03

Tak jsem se v úterý 9.9.2014 stal (zatím šťastným) majitelem červené MX5 NB 1.6 a tak je asi na čase sem dát informace.

Začnu asi "malou" vsuvkou o sobě (můžete přeskočit, kdyby vás to nezajímalo ;) ) - jsem Hondař a vždycky jsem byl (možná mě někteří znáte jako Jaudu z H-C). A v jádru asi i nadále Hondař budu, ačkoliv nová produkce už mi tolik nevoní (narozdíl od nové produkce Mazdy). No snad ještě US odnož Acura, ale ta je trochu mimo.. Jako první auto jsem měl Civica 6G 3D 1.4, pak Accorda 6G 2.0 99 a po roční pauze Accorda 4G 93, kterýho mám doteď (aktuálně na prodej). Mám raději starší auta, který nabídnou pro mě mnohem více zábavy a zpětné vazby, což mi vyhovuje.. a mají navíc nějakou tu duši - jsou prostě svá i se všemi svými nedostatky.. už to méně vyhovuje přítelkyni, která by samozřejmě raději něco modernějšího a hlavně už nechce tolik sypat do auta peníze.. ale vždycky si zvykla a naše auta měla nakonec moc ráda a stejně jako já se s nimi jen těžko loučila.. V rámci práce jsem vyzkoušel spousty aut (pracoval jsem na výrobě jednoho čes. pořadu o autech jako asistent produkce) a tak jsem si postupně formoval ideální auto na mé finanční možnosti a požadavky. Letos jsem byl hodně v zahraničí a jakmile jsem se vrátil (v červenci), tak jsem z nějakého důvodu usoudil, že je ten pravý čas si pořídit auto vyloženě na zábavu. Příští rok mi bude 30, naskytla se konečně po 6ti letech v Praze (jsem olomoučák) garáž přímo pod bytem, svatba na krku, rodina v plánu vzápětí, takže prostě nejvyšší čas!!! Jinak si to budu moci dovolit až na důchod a to už nebude ono.. A navíc jezdíme teď jen dva, zbytečný vozit vzduch navíc. No nakonec jsme se s přítelkyní rozhodli pro MX5 NB (NC 2.0 v tovární výkonnější úpravě byla na testu prostě super a na S2000 nemám ani peníze, ani schopnosti) a tak jsem začal shánět.. NB jsem chtěl především kvůli větší praktičnosti, než je u NA (jediné a celoroční auto minimálně do dalšího léta)..

Jak jsem se dostal k této červené?
Předně se chci omluvit všem místním členům, které jsem oslovil jako zájemce a nakonec odmítl, ať už po prohlídce nebo i bez ní.. Šlo vesměs o stříbrná auta a já prostě na tomhle autě chtěl něco trochu výstřednějšího. Takže ačkoliv ty nabídky jsou/byly dobré, někdy víc než dobré, nakonec jsem zvolil variantu dovozu ze Švýcarska, jelikož můj dlouholetý dobrý kamarád auta vozí. Slíbil, že mi nějakou hezkou doveze..

Já mezitím byl omrknout modrou Annie v Praze, oranžovou 1.8 ve St. Boleslavi, stříbrnou NBFL 1.6 tady z klubu a ještě jednu stříbrnou 1.6 NBFL od nějakého soukromníka..

Jenže kamarád nakonec dovezl TŘI!!! Mohl jsem si vybrat.. což byl pro mě konec.. :-D

První mi psal, že má tuto červenou - 1.6, 98 r.v., černý matný HT, tyč za sedadly (vzhledem k nižší výšce ale asi úplně nebude plnit účel ocrhany při převrácení) střecha opravovaná po stranách, ale neprotéká, celkem slušný stav karoserie (až na LZ lem a kousek prahu, klasika) a motor šlape taky vpořádku.. navíc po rozvodech, spojce atd... měla na každé straně nálepku přes 2/3 auta - delfína, jezdila s tím asi ženská.. auto má najeto cca 200 tisíc a má i servisku, kde je naposledy ve 187 tkm záznam o rozvodech, spojka v cca 160 tkm

Druhou dovezl 1.6 NBFL černou s krémovým (potrhaným) koženým interiérem a s dřevěnými doplňky.. a třetí, kterou jsem (si) našel sám, 1.8 NBFL crystal blue (šmoula) s HT. Tyto obě FL ale mají karoserii v o dost horším stavu (což jsem si obecně u NBFL všiml, že mají víc prolezlý ty LZ lemy a prahy), čili by potřebovaly ještě nějaký zásah a byly navíc o dost dražší.. takže zavrhnuto..

Rozhodoval jsem se mezi červenou (nejlevnější) a modrou (nejdražší).. Když jsem tyto dvě viděl naživo, bylo rozhodnuto pro červenou.. hlavně tedy kvůli penězům, ale je také v o něco lepším nálezovém stavu (modrá chtěla nějaký ten servis a lem byl o hodně, hodně horší).. ačkoliv červený lak chce rozleštit, nálepky slepit, HT je trochu oprýskaný a lem už trochu kvete, včetně kousku prahu.. prostě staré auto, ale funkční (modrá měla prasklý chladič a černá zase sklo ve střeše a musí se přečlounit sedačky - prostě náklady navíc, byť by byly za i tak dobrou cenu, ze známosti)..

Nakonec ještě i z důvodu financí jsem zvolil červenou, protože i s tím HT je za cenu jiných na našem trhu v podobném nájezdu a to se myslím vyplatí pro můj případ. HT můžu teoreticky prodat a cenu ještě snížit.. ale zatím si ho asi nechám na tu zimu..

Při osobním setkáni jsem shledal, že má své kouzlo (asi ten delfín :-D) a ačkoliv jízda odhalila hučící zimáky (AVON, letní nejsou a asi už ani kupovat nebudu) a v otáčkách mezi 1500 a 2100 pod prudším plynem klasicky něco kovově rezonuje, tak jede fakt dobře a má i snížený podvozek pružinami eibach (zapsané v TP) a trochu dunivé sání (asi jen díky odstraněnému "restriktoru" na konci sání)..

Takže jsem si ji v úterý dovezl z Plzně do Prahy domů, den na to mě pak čekala cesta do Olomouce a dnes jsem ji tu i úspěšně přihlásil.. Jezdit ale bude v Praze nejčastěji.. resp. v okolí, po kostkách to není úplně ono, nechci trápit ani ji, ani sebe či ženu..

Tak tady fotky:

IMG-20140819-WA001.jpg
nálezový stav ve švajcu

IMG-20140908-WA001.jpg
tady už v Plzni na bazaru po dovozovoé technické a s čistopisem

IMG_9306.jpg
Zde cestou na moravu, ze strany, kde jsem nechal zatím nálepku, nestihl jsem ji sundat

IMG_9307.jpg
A z druhé strany s odstraněnou nálepkou, nicméně se zabarveným shnilým lemem..
Naposledy upravil jarin dne 11 zář 2014, 23:24, celkově upraveno 3
Dospěl jsem! Je čas na změnu jménem MX-5..
EX: NB 1.6 '98, red, eibach springs, black HT, stylebar "ala tramvaj"
Aktuálně ulítávám na vzducháči v Citroenu Xantia a výhledově snad bude nějaká pěkná NA :-)
jarin

Obrázky: 3

Re: Jarinova rudá MiXa (NB 98 1.6)

Příspěvekod Pochtli » 11 zář 2014, 18:40

Takže nakonec červený NB 1.6.. Tak ať dělá radost ;)
NB 1.8 -> NB 1.6 -> NBFL 1.8 -> NB 1.6 Miracle (2000)
Toyota Avensis kombi 2.0 VVTi (2005)
Suzuki Swift 1.3 (1999)
Pochtli

Příspěvekod jarin » 11 zář 2014, 18:54

Dnes jsem taky vlezl pod auto a zjistil, že je trochu odřený - je fakt nízko, ačkoliv jen díky nižším pružinám, ale je to tak na pěst od země..

IMG_20140911_122016.jpg
odřený spodek

něco taky drnčí mezi 1500 a 2100 což by mohlo být právě něco prodřeného.. jen netuším co, nic volného není..

dál jsem očistil motor, abych zjistil, jestli uniká olej.. byl dost zasranej ve spodní části, kolem řemenic.. je tam prasklý plastový dekl mezi řemenicemi (nevím od čeho).. zatím nikde nic neteče a olej neubývá ani po ujetých 500km od koupi (musím ho vyměnit, nevím jak dlouho tam je a zatím zjišťuju, co dát za olej, není to nikde napsané).. skoro bych řekl, že tam byl (možná ještě malinko je) nějaký únik někde, možná až nahoře u dříku ventilů a buď je to už vyřešený při rozvodech nebo to prostě pomalu unikalo delší dobu, nikdo to neřešil, tak to stíkalo až dolů a tam se na to nabalovala špína..

IMG_20140911_123511.jpg
prasklý plastový dekl mezi řemenicemi umístěnými nad sebou

Nosníky, alespoň kam jsem dohlédl, mají začínající korozi, budou chtít určitě časem udělat.. nicméně nepřijde mi to tak strašné a já teď hodlám hlavně jezdit..

IMG_20140911_122058.jpg

IMG_20140911_122111.jpg

IMG_20140911_122134.jpg
Aktuálně ulítávám na vzducháči v Citroenu Xantia a výhledově snad bude nějaká pěkná NA :-)
jarin

Příspěvekod AndrewG » 11 zář 2014, 19:10

to drnčanie pri nizkych otackach je zrejme katalozator (bud plech na nom alebo vnutornosti), kazdopadne by som to neriesil, ja som v tomto spektre otacok isiel asi raz 10sekund, ked som jedol a nechcelo sa mi podradit, no potom som to vzdal :D hlbsi zvuk pri zosliapnuti plynu je sportovym filtrom na sani, mne to zacne hucat od cca 3500ot, potom to postupne prebije vyfuk...
inak co sa praktickosti na zimu tyka by som povedal ze NB hniju este viac nez NA, aj tie nosniky ked vidim... na mojej NA neni ani naznak korozie na nosnikoch :-) riderhenry by vedel hovorit asi za vsetkych...
inak gratulujem, cervena je proste top na miatu ! :-) takze vela stastnych km, a setri ju v zime, radsej MHD :D
AndrewG

Příspěvekod jarin » 11 zář 2014, 19:11

Pochtli píše:Takže nakonec červený NB 1.6.. Tak ať dělá radost ;)

Díky, zatím dělá.. chtěl jsem 1.8, ale nakonec absolutně nelituju.. jede fakt pěkně, vyzkoušel jsem to několikrát za celou cestu z Plzně i z Prahy na moravu.. předjíždění, kopce, auto naložený dvěma pasažéry a plnej kufr a prostě absolutně nezaváhalo.. z Hondy jsem navíc zvyklej podřazovat a motor točit klidně i k 6500, takže mi fakt vyhovuje..

A taky díky všem, se kterými jsem si psal SZ - díky, že jste trpělivě odpovídali a vlastně jste mě k této nasměrovali..

Musel jsem nakonec koupit levnější auto, protože to vypadá, že na jaře nás bude o jednoho víc (prostě několik radostí najednou, nádhera!! ;) ), abych v něm neměl tolik peněz a hlavně aby něco zbylo.. ale zatím to vypadá, že to ničemu nevadí.. snad to vydrží..
jarin

Příspěvekod jarin » 11 zář 2014, 19:16

AndrewG píše:to drnčanie pri nizkych otackach je zrejme katalozator (bud plech na nom alebo vnutornosti), kazdopadne by som to neriesil, ja som v tomto spektre otacok isiel asi raz 10sekund, ked som jedol a nechcelo sa mi podradit, no potom som to vzdal :D hlbsi zvuk pri zosliapnuti plynu je sportovym filtrom na sani, mne to zacne hucat od cca 3500ot, potom to postupne prebije vyfuk...
inak co sa praktickosti na zimu tyka by som povedal ze NB hniju este viac nez NA, aj tie nosniky ked vidim... na mojej NA neni ani naznak korozie na nosnikoch :-) riderhenry by vedel hovorit asi za vsetkych...
inak gratulujem, cervena je proste top na miatu ! :-) takze vela stastnych km, a setri ju v zime, radsej MHD :D

Jo KAT jsem tipoval.. to hnití NA vs NB už jsem slyšel, docela tomu věřím.. neboj, po Praze budu šetřit, půjde spíš o ježdění ženy 1x týdně do Boleslavi po dálnici a nějaký výlety za hezkého počasí.. navíc bude v garáži a budu ji asi častěji nějak umývat.. ale lem to počítám moc nevydrží.. možná ho ještě udělám, kdyby to bylo nějak opravitelný za málo peněz..

a díky za gratulaci - červené jsem se trochu bál, ale je fakt pěkná, ikdyž zatím jen z dálky a na fotkách :-) potřebuje rozleštit..
jarin

Příspěvekod Pavel260 » 11 zář 2014, 19:39

gratuluju, jen nastinimze to nema puvodni zadni svetla ale to neni az tak dulezity :-D
147koní + jedna lama http://pavelmx-5.rajce.idnes.cz/
Pavel260

Příspěvekod LordJames » 11 zář 2014, 19:54

Ale kdyz ji budes chtit dat do puvodniho stavu, tak Pavel260 s tebou ty svetla vymeni za origo nonFL ;-)
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Pavel260 » 11 zář 2014, 20:12

bingo, jáá bejt tebou tak bych dal originální NB :D
147koní + jedna lama http://pavelmx-5.rajce.idnes.cz/
Pavel260

Příspěvekod jarin » 11 zář 2014, 20:42

vím vím, jsou to poface, ale nevypadá, že by to bylo bourané, spíš to někdo vyměnil kvůli vzhledu..

díky za nabídku, ale asi se mi to takhle líbí víc, než s origo.. :D
jarin

Další

Zpět na Krásky členů fora