NB - ceny oprav

NB - ceny oprav

Příspěvekod Bro78 » 24 srp 2013, 23:23

Ahojte!

Som pomerne cerstvym majitelom MX-5 NB 1999, 1.6. Potreboval by som na nej urobit nejake opravy, ale vobec sa neorientujem v cenach co by to mohlo stat. Hlavne co sa tyka cien nahradnych dielov - original vs. druhovyroba, resp. moznosti kde diely nakupit lacnejsie. Potreboval by som byt trochu zorientovany, kym to dam niekomu robit a on mi da na to cenu. Mozte mi pls. poradit, kolko ma tieto veci zhruba vyjdu + nejake tipy, kde a ake diely kupit?

1. nefunkcna rucna brzda (nefunkcne zadne brzdove strmene, udajne neopravitelne, nutna vymena + vymena skorodovanych zadnych kotucov + platnicky vpredu a vzadu)
2. svieti kontrolka ABS (v neznackovom servise nevedeli zistit pricinu, pravdepodobne chybne cidlo ABS na niektorom kolese, nutna vymena)
3. vymena rozvodov (auto ma 130.000, predavajuci tvrdil ze su este ok, ale na tej gume/pase je vidno priecne trhlinky)

Dakujem!
Bro78

Re: NB - ceny oprav

Příspěvekod radep » 25 srp 2013, 00:50

1. Osobně bych si je vytáhnul z auta (nic to není, jenom pár šroubků a hadička) a rozebral. Uvidíš v jakém stavu je váleček atd. Váleček a těsnění se dá koupit normálně. Ale jestli je poškozený třmen tak v německu stojí origo nový 6500,-, druhovýroba od IL asi 3800,-. Tady na fóru by je někdo mohl mít na prodej starší (zkus se zeptat Adixe).
2. Asi máš špatné čidlo... s ABS asi budeš muset do mazdy viz dole... Ty čidla stojí nové majlant :-) osobně bych se na to vykašlal... Já jenom, že za ty roky mi absko seplo jenom 2x cca a to už bylo opravdu hodně krizové brždění... Miata má abs nastavené tak, že za normálních okolností nespne i kdyby jsi chtěl... a jestli nebudeš jezdit v zimě (?) tak je to zbytečnost:
http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=371262
Kód: Vybrat vše
The real secret is the fault codes. The ABS computer is separate from the engine computer, and when I looked in my manual, could only be read from a Mazda special tool, unlike the OBD1 engine computers that will give the code in light flashes with just a paper clip.

3. Rozvody - rozvodová sada zase od IL sotojí asi 1500 (kladky a řemen), přidej si k tomu vodní pumpu 1500,-, gufero kliky a 2x vaček, řemeny alternátoru a pumpy (asi 400 každý). Mrknout na stav hlavního šroubu co drží řemenici, jestli je nějak moc orezlý atd, tak vyčistit namzat, ideálně vyměnit. Dotahovat přesně na moment.
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod George » 25 srp 2013, 07:36

1. záleží jaké brzdy chceš, komplet sada kotoučů a brzd se dá koupit za 3500,- včetně dopravy z anglie, ale stejně tak za to můžeš dát 15.000,-
2. zkoušel jsem kouknout na čidla jestli nejsou zanešená? může na nich být jenom bordel
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod Mike » 25 srp 2013, 19:34

to dodržení momentu jak psal radep si dovolím podtrhnout...
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Bro78 » 26 srp 2013, 16:27

Dik za info. Akurat, ja tu opravu sam nezvladam. Kolko si mozu pytat za vymenu rozvodov (praca+material) v servise? Kolko je taka fer cena?
Bro78

Příspěvekod cavan » 26 srp 2013, 16:34

ale zvladas, neboj nic.. na youtube mas komplet navod.. daj si napriklad videa od "miataking" ci ako sa vola ten chlapik.. :D poslal by som ti aj link, ale nemam pristup teraz v praci.. material mas tak 100-150€.. to by som si na tvojom mieste kupil sam, lebo aj tak ta v servise okradnu.. ja sa na to tiez chystam na jar..
EX - (NBFL 1.8 VVT PHOENIX, HT, S2K seats, GV lip, Vmaxx, cooling plate, frame rails)
IN SERVICES - NBFL 1.6 NEVADA powered by LPG

vyroba frame rails, cooling plate (info po SZ)

www.aliiscolores.com
cavan

Příspěvekod radep » 26 srp 2013, 16:46

Z jistý důvodů se tady bavíme o dílech z německa... hlavně protože u nás ty samé díly stojí hromadu peněz :-)
Já například kupoval těsnění pod chladič oleje pod filtrem. V zásadě by člověk řekl že o-kroužek je prkotina. Nepátral jsem po tom a zašel do Mazdy a objednal ho. Po týdnu (doba dodání) jsem byl zděšen když si řekli o skoro 700,- (ano, jsem hlupák že jsem se nezeptal)... Cena v německu tou dobou byla kolem 150,- (samozřejmě originál mazda + pošta 200,-) a za 3 dny bych ho měl doma :-) Takže tak... jestli se nechceš nechat "okrádat" a nebo se nechceš spokojit pouze s leckdy pochybnou druhovýrobou, tak zbývá jenom DE nebo UK (linky jsou nahoře tady na webu: I.L.Motorsport, MX5parts). Navíc se tady celkem často pořádají GroupBuye z IL (najdeš je v inzerci). Ideální je tedy aspoň hlavní díly si pokoupit předem.
Na opravy miaty ti jinak bohatě stačí nějaká slušnější gola sada (mám asi 100 dílnou Honiton) + momentový klíč 10-100Nm (osobně mám Tonu)... a v pohodě s tím uděláš kompletní generálku motoru, jako já, i když nejsi vystudovaný mechanik :-) Při cca 2000,- investici do nářadí (za něco slušnějšího značkového) si opravíš prakticky vše sám (jenom občas je potřeba něco zalisovat atd v servise). Momenťák na aukru seženeš za 450,- a na ty základní věci určitě stačí (i když hlavu bych s ním asi nedotahoval no :-) )
Jestli nechceš, tak si samozřejmě najdi nějaký servis... nemusí to být asi nic speciálního, miaty jsou velmi jednoduché a přímočaré na opravy.
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Zpět na Technika MX-5