Ahoj. Trvalo mi par let neprilis intenzivniho hledani, nez jsem nasel svuj idealni kousek, ale nastesti se povedlo, kdyz jsem to uz skoro vzdaval a pokukoval i po MR-2 nebo nejakem hot hatchi. Chtel jsem co nejvic zachovaly a co nejmin rezavy exemplar a pokazde, kdyz jsem se byl na nejakou mx-5 podivat, mela neco, co mi hodne vadilo. Az se tu na foru objevila na prodej tahle byvala Skrblikova. Auto od nekoho z fora jsem preferoval hlavne kvuli zdokumentovane historii. Ve stredu jsem si ji byl prohlednout a v nedeli sme si placli. Po odstrojeni od ramu, ladeneho vyfuku a snizenych pruzin jsem si ji odvezl domu a od te doby mi dela jen radost
Ma sice nejake kosmeticke mouchy ve forme ne prave nejlepsiho laku, ale to mi nejak nevadi.
Je to 1.6 NB z roku 1998. Vybavu nema zadnou - bez klimy, bez ABS, bez stelovani zrcatek. Zato ma samosvor, ktery tam domontoval Skrblik.
Takhle jsem si ji privezl domu:
Probehl klasicky servis (olej, filtry, svicky...), oprava radia a montaz vetrne clony a vyrazili jsme s pritelkyni na dovolenou po krajich ceskych. Veci na dva tydny pod stan se nam vlezly do kufru - ohromne prakticke auto.
I okruh jsme dali.
Vlastne jsem cele leto projezdil uplne bez starosti. Az na konci srpna mi zniceho nic prestala spojkovat spojka. Myslel jsem, ze je spatny pomocny valec (bezna zavada a byl cely od brzdovky). Diky zachrane od Vincenta jsem dojel aspon domu a tam to poradne zkontroloval. Vymontoval jsem ho a zjistil, ze je praskla hadicka k nemu. Seslo se to presne do dalsi dovolene takze Mazda stala dva tydny doma a cekala az si na ni najdu cas. Misto praskle gumove hadicky jsem koupil nerezovou, ktera nahrazuje i tu spiralku. Spojka ma ted trochu jiny chod ale celkem mi to vyhovuje. Kdyz uz jsem se v tom vrtal, namontoval jsem lip na predni naraznik.
Dnes jsem se dal do takove te opravy prkotinek a cisteni.
Co je do budoucna v planu:
Nove kola a gumy - Hotovo
Novy podvozek
Jiny volant, mensi - moc se tam nevlezu
Rollbar - nad tim porad vaham
Vyfuk - asi Cobalt - Hotovo
Vymenit krouzky kolem ventilace za cerne - asi jsem tak trochu postizeny, ale tohle mi vadi ukrutne
- Hotovo
Osetrit dutiny
Po zkusenostech s hadici od spojky vymenit i ty brzdove za pancerove
Vyresit odstineni svodu - mozna i nove svody
Vymenit slapky na pedalech - Hotovo
Namontovat kontrolku na tlak oleje od vhml
Jeste premyslim nad par pridavnyma budikama, ktere bych vzdycky prehodil za radio, kdybych jel nekam radit.