Ahoj,
dovolte mi, abych představil svůj nedávný přírůstek.
Začnu mírně oklikou. Téměř 20 let jsem vlastnil naháče Honda CB 900F, Bold'or, r.v. 1981. S příchodem dvou malých svišťů jsem však přestal jezdit ("výlety" na STK a občas do práce nepočítám). Na podzim 2016 jsem se tedy rozhodl, že mašina půjde do světa, kde ji určitě někdo využije více než já. Kupec se našel a loučení nebylo lehké. Hned další den jsem začal hledat náhradu v podobě cruiseru. Nápad s jednou stopou u manželky překvapivě neprošel, tak jsem dal na nějaký čas pokoj.
V průběhu roku 2017 jsem začal pokukovat po něčem menším, s čím bych se mohl přesouvat a současně, aby to byla alespoň trochu zábava. Mondeo kombi je sice fajn, ale pro mé nejčastější cesty v jednom až dvou lidech se zdá jako zbytečný autobus, který se navíc ve městě někdy i špatně parkuje. V hledáčku jsem měl RX-7 nebo RX-8, avšak wankel není úplně motor, do kterého bych se pustil. Od RX-7/8 už pak byl jen malý krůček k MX-5, ke které jsem dospěl v únoru 2018. Nechápu proč, ale doma opět naprosté nepochopení. To jsem se už nenechal jen tak odradit a kdykoliv byla někde MX-5, tak jsem na ni upozorňoval. Autíčko se nakonec i mé drahé polovičce zalíbilo a měl jsem povoleno se na nějaké jet zcela nezávazně podívat – volba padla na třetí generaci.
Vzhledem k tomu, že nerad cokoliv zdlouhavě vybírám, jezdit na bambilión míst a zkoumat každou drobnost mě silně nebaví, tak jsem nejdříve důkladně prolezl internet a nakonec si za vzorový kus vybral nejmenovaný bazar na okraji Prahy.
První chyba byla si myslet, že se jedu pouze podívat s tím, že nic nekoupím. Druhá chyba byla, že jsem ji nechal nastartovat a největší byla se svézt. Ve finále jsem jel z čistě nezávazné prohlídky o nějaký ten tisíc chudší, se smlouvou na MX-5 v kapse a s myšlenkou, že jsem se určitě zbláznil a udělal pořádnou hovadinu. Na druhou stranu, nekupte to, když vedle stojí manželka a při rozhodování: koupím - nekoupím, říka: "Tak si ji kup..." a o metr dál poskakuje téměř 12ti letý syn a porád mumlá: "Táto kup ji... já ji potřebuju". Když děcku nabídnete bonbón, tak si ho také v 99% případů vezme a já v tomhle nejsem o moc jiný.
Ať vás nenudím, už se dostávám do finále. Proběhl převod zbytku kupní ceny a další den jsem si pro moji MX-5 dojel a dovezl domů.
A co že to vlastně mám? Po měsíci a kousek co jsem ji měl doma, vyšel na garaz.cz článek o MX-5 (poslední dobou čtu všechny co vyjdou). Jak jsem ho četl (nekoukal jsem na obrázky), tak si říkám, sakra, to auto znám.... abych taky neznal, když bylo zaparkované v mé garáži. Než jsem ji koupil, tak byla zapůjčena na reportáž. Dovolím si tedy nakopírovat odkaz, protože lepší popis bych stejně nedokázal uplácat.
https://www.garaz.cz/clanek/mazda-mx-5- ... dsteru-467