MASTERova Miatka 10AE

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

MASTERova Miatka 10AE

Příspěvekod mastercs999 » 20 říj 2013, 19:04

Zdravím všechny majitele tohoto unikátního auta.
Konečně se i já můžu považovat za majitele MX-5 a nastal tedy čas se se svoji kráskou pochlubit i tady. Ale pěkně od začátku.

MX-5 se mi hodně zalíbila ještě v NFS Undergournd (každému bylo jednou 13 :-D), zjistil jsem si o tom autě něco víc a najednou jsem věděl, že přesně toto auto chci. Stále jsem na to měl ale dost času. Jenže roky ubíhaly a můj sen se stával stále realnější. Nejprve se mi zachtělo NBFL, ale nakonec mě uchvátila její předfaceliftová setřička. Impulz ke koupi nakonec dala letošní slibná brigáda a mně najednou došlo, že přišel můj čas.

Od záčátku prázdnin jsem sjižděl inzeráty a dělal si přehled. Koupi jsem měl naplánovanou na zimní období kvůli snad nižší ceně, ale když jsem na začátku září uviděl inzerát na krásnou výroční verzi za neuvěřitelnou cenu, navíc ji prodával renomovaný prodejce mercedesů, slovo dalo slovo a vyjelo se do Německa.

Auto vypadalo slibně, takřka úplně v pořádku, na což nejsem ze zkušeností zvyklý. Nakonec se pouze ukázalo, že nebrzdí levá přední brzda, což se dalo vzhledem ke stavu překousnout. Navíc jsem dostal ještě slevu €300, takže nebylo co řešit. Konečná cena auta byla €3200, ale radši nechci počítat co stálo jen to uvedení do provozu :-D.

Po opravě brzdy a všech byrokratických nesmyslech je auto konečně na značkách a já můžu začít svoji novou etapu života.

Cesta domů byla příjemná, ale na rovinu musím říct, že auto mi k srdci přirostlo až postupně. Docela jsem to po cestě domů šetřil a dával si pozor. Až po prvním dni, kdy jsem auto ukazoval a trochu projezdil jsem zjistil, že mě to auto fascinuje. Doma měli řečí o nepraktičnosti a nakonec se jim to auto strašně líbí. Taky kdo by se mohl na takový auto mračit :P . Jednu nevýhodu to teda má a to, že jsem to teď koupil a za chvíli ji šoupnu do garáže, protože ji zkrátka nechci týrat naší zimní posypovou technologíí :-D. Tolik okecávání a teď už k tomu, co tady každého zajímá :-D

Jedná se o NB 1.8 10AE. Najeto 115 000km. Posledních 6 let ji měla 50ti letá paní, která s ní toho opravdu moc nenajezdila (ani nepoškrábala! 8-) ). Auto je ve výborném stavu. Má krásný, zachovalý lak. Karoserie je naprosto bez rzi až na malou povrchovou na prazích, které se plánuji co nejdříve zbavit. Střecha je původní a stále v dobrém stavu. Co se týče úprav jsem nenašel nic zásadního, takže originální stav (ostatně v takovém jsem to i sháněl). Auto jezdí, svítí, troubí, drnčí, prostě OK :-D. Nějaké neduhy při jízdě jsem zatím neobjevil, ale člověk nikdy neví, co se u koupi ojetého auta objeví.

A co se týče plánu do budoucna?
- zachovat sériový stav - nicméně následující sezóna ukáže, kam se budu ubírat
- udělat věci po koupi - výměna všech olejů, filtrů, atd
- dát do kupy povinnou výbavu
- výměna rozvodů - byly dělány v 82 000km tak 6 let zpátky, co myslíte, mám to udělat?
- odstranit rez na prazích + ochranný nástřik
- opravit regulátor přísunu vzduchu - cestou se nám strašně mlžili okna a ten regulátor nemůžu dát do polohy aby se bral vzduch z venku, jen do půlky. Myslíte, že to může být tím?
- podsvítit středový panel - teď tam musím potmě šátrat a nic nemůžu najít :-D
- přilepit štítex MX-5 na prahu - teda myslím že se lepí, neviděl jsem tam žádný šroubek
- zkusit odstranit drnčení při přidávání plynu pod 2000ot.
- zkontrolovat baterku - přijde mi to takový liný při startování, ale možná je to pouze tím, že tam je jen malá baterka
- slepit plastový kryt pod stěrači
- koupit nové koberečky
- vybavit nosičem a windshieldem - důvod = přítelkyně :)

A teď už konečně fotky! :)

2013-09-05 1.jpg
fotka z inzerátu
2013-09-05 2.jpg
fotka z inzerátu
2013-09-05 9.jpg
fotka z inzerátu
2013-09-05 22.JPG
fotka z inzerátu
2013-09-05 17.JPG
fotka z inzerátu - spodek
2013-09-05 18.JPG
fotka z inzerátu - spodek
2013-09-20 2.jpg
odvoz
2013-10-07 3.jpg
v ČR
mastercs999

Re: MASTERova Miatka 10AE

Příspěvekod mastercs999 » 20 říj 2013, 19:06

Další fotky :P
2013-10-07 2.jpg
v ČR
2013-10-14 1.jpg
odvoz domů
Přílohy
2013-10-15 1.jpg
první jízda doma
mastercs999

Příspěvekod mastercs999 » 20 říj 2013, 19:10

Ještě můžu dodat pár věcí, co jsem si dělal ke koupi.
V raru je přeložený návod z miata.net co zkontrolovat před koupí. Občas jsem si nebyl jistej, tak to berte z rezervou. Pak je tam jendoduchá kalkulačka na náklady a nakonec skripty, který mi otevřely nejnovější inzeráty. Ten bude možná potřeba upravit podle potřeb, ale průměrně inteligentní člověk by to měl zvládnout :D
Přílohy
Miata.rar
(23.59 KiB) 714 krát
mastercs999

Příspěvekod riderhenry » 20 říj 2013, 20:03

Paráda, trochu to ve mě s tím tvým popisem vzbudilo vzpomínky na rok 2007, kdy jsem touhle dobou koupil svoji 10AE :)

K těm plánům:

rez na prazích - bacha, často hnijí zevnitř a člověk si toho všimne až když je to skrz. Taky bych se podíval na nosníky v motorovém prostoru - ale na to asi manuál k nákupu MX-5 upozorňuje taky ;)
regulátor přísunu vzduchu - u všech MX-5, co jsem řídil (teda ne že by jich bylo kdo ví kolik :D ) šel ten ovladač hodně ztuha. Není to jenom tím, že máš strach za to zabrat?
drnčení pod 2000ot. - hodně štěstí. Aby to neskončilo výměnou auta :D
líný startování - další vlastnost MX-5 :)

Tak ať dělá jen radost! Nechat ji v zimě odpočívat je rozumné, i když je s tím autem v zimě kopec srandy a používat se dá úplně v pohodě.
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod cavan » 20 říj 2013, 23:09

vitaj medzi nami. pekny kusok si si vybral.. :) a rupovidka je tiez dobra.. ;)

co sa tyka toho mlzenia okien. presne toto sa aj mne robilo a dovod bol vnutorny okruh.. dokonca to mam zdokumentovane ako utieram okna.. :D potom som prepol vonkajsi okruh.. a ajhla, prestali sa mlzit okna.. :D

co sa tyka rozvodov, motory maju tu vyhodu ze ked ti prdne remen, tak sa ti nestretnu ventily s valcami.. takze skontroluj remen a rozhodni sa ake to je nutne.. ale urcite je dobre ich vymenit.. ;)

v ostatnom suhlasim s henrym..
EX - (NBFL 1.8 VVT PHOENIX, HT, S2K seats, GV lip, Vmaxx, cooling plate, frame rails)
IN SERVICES - NBFL 1.6 NEVADA powered by LPG

vyroba frame rails, cooling plate (info po SZ)

www.aliiscolores.com
cavan

Příspěvekod widar » 21 říj 2013, 12:00

Gratuluju a přeju mnoho šťastných kilometrů topless.
Koukám, že máš prohozené rádio a ovladače topení... buď tam máš někde zachycený ten bovden nebo je pro toto umístění příliš krátký. Dej ovladeče pod rádio a mělo by to být v pohodě.
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod mastercs999 » 21 říj 2013, 13:59

Díky všem za gratulace a rady ;)

Myslím že kvůli drnčení auto měnit nebudu :D , při normální jízdě to slyšet nejde. Podle zvuku bych hádal ten kovový kryt nad tlumičem výfuku úplně vzadu, asi to chytne nějaký vibrace.
a.JPG

Hodně jste mě potěšili s tím mlžením, že to bude jen tím táhlem. Cestou zpátky na mě pršelo i ze střechy a to už je prostě moc :D
No kouknu na to, stejně musím středový panel rozebrat a podsvítit.

Teď je na řadě výměna všech kapalin, které jsou již na cestě. V celku jsem se dopátral co kam patří, jen si nejsem jistej chladící kapalinou. Ta co tam je teď má takovou zelenou barvu (asi, my chlapi jsme trochu barvoslepí :) ). Jakou tam dáváte vy? Barvy/typ.

Pak ještě jedna otázka. Když tady pořádáte vyjížďky, tak je to nejčastěji Praha, Brno a ještě nějaká lokalita? Jsem ze severní moravy a připadám si tady takovej osamocenej :P .

A ještě k autu. Z toho jsem maximálně nadšenej. To auto jezdí božsky :P Tohle byla snad nejlepší možná investice :)
mastercs999

Příspěvekod radep » 21 říj 2013, 14:26

Jsi ze severní moravy? Jaké město? Koukni do srazů na "Beskydská smečka" - tam máme info o vyjížďkách... zrovna se nějaká plánuje. Takže tě rádi uvítáme mezi nás :-)
Jinak auto pěkné, ty malé drobnosti se vyřeší relativně bezproblémově jak už ti psali jiní... snad :-)
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod mastercs999 » 22 říj 2013, 08:15

Jsem od Šumperka a jak jsem se díval, tak máte sraz ve FM, což je docela dost z ruky :D
Ale do školy jezdím do Brna, tak asi budu mířit víc na jih :)
mastercs999

Příspěvekod mastercs999 » 29 říj 2013, 07:24

Tak včera dostala miatka nové oleje snad všude kde jsou, svíčky, filtry a takové ty údržbové věci. Ještě udělat brzdovku, prahy a podsvícení panelu a jsem připraven na sezónu 8-)
mastercs999

Další

Zpět na Krásky členů fora