Demontáž čidel ABS (NB)

Demontáž čidel ABS (NB)

Příspěvekod Otatoy » 17 led 2014, 00:59

Čau lidi! Dělám teďka kompletní generálku podvozku a nedaří se mi sundat přední čidla ABS, jsou totálně přihnilý. Praštit do nich nemůžu, vzít za ně taky ne a nahřát taky ne, protože jsou z plastu. :| Nemáte někdo nějakej fígl ja je dostat dolů? Jinak je tam asi budu muset kvůli jejich ceně radši nechat, což se mi nelíbí, jelikož to chci udělat pořádně..
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Re: Demontáž čidel ABS (NB)

Příspěvekod Andre_fux » 17 led 2014, 10:05

Stejný problém jsem měl také.. Čidla nešly z přední těhlive vůbec dostat. Tak jsem je tam nechal, pořádně ochránil před pískováním a po složení stále ABS funguje. CO jsem se díval na US a UK fora, tak jsou ve své podstatě dvě řešení. ABS čidlo vymlátit ven nebo těhlici v místě u čidla rozříznout. Otázkou je co vyjde levněji, zda nové čidlo či těhlice.
Přílohy
DSC_0519.jpg
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod PavelS » 17 led 2014, 11:23

Rozhodně bych nevolil ani variantu řezání těhlice (facepalm) ani zakrytí - jedno čidlo jsem včera vyndal z hodně zrezlýho podvozku a druhý vyndám v pondělí - to čidlo má dvě velký pro a proti - PRO je to, že je to nerez, takže nezarezne v těhlici natvrdo a mělo by jít vyndat, PROTI je to, že je z tenkýho plechu, takže se snadno deformuje/ničí... Vyplatila se mi kombinace opatrnosti a hrubosti :) :)

Mluvím o NA teda - je tam nějakej rozdíl? Pochybuju...
PavelS

Příspěvekod Andre_fux » 17 led 2014, 11:34

U NBčka je celé pouzdra čidla z plastu! Zkoušel jsem ho prolét brzdovkou, vystříkat WDčkem atd.. Nechal jsem to působit přes noc a ani za nic to nešlo. Šroub byl odvrtán, do toho kovového držáku jsem mládit kladivem (snažil jsem se celé čidlo otočit) a ani se nehlo.
Přílohy
NB0-704366_1.jpg
čidlo NB
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod PavelS » 17 led 2014, 12:06

áááha - upgrade... :D

hele, ale nevidim v tom moc rozdíl plast, tenkej plech - hlavně do něj nemlať z boku do toho plechu - je to tvarovaný na díru která není kulatá - u NA je šestihran to co je v těhlici (aby to nebylo tak snadný :D ) - zkus to něčim ostrým (ideálně tenkej plochej šroubovák) odseknout od těhlice a pak páčit jemně ven...
PavelS

Příspěvekod Otatoy » 17 led 2014, 15:38

Odsehnutí šroubovákem/sekáčem jsem práve zkoušel a akorád jsem ohnul ten držák- čidlo se ani nehlo. :( Já to teda pískovat nebudu, obrousím si to všechno hezky ručně sám, takže by to olepení čidla nebyl takový problém. Prostě bych opatrně dojel dráťákem/smirkem až k němu a to samý s barvou.. Samozřejmě bych ale byl radši, kdybych ho vyndal ale zas cena 5000,- za jednou je silná motivace, proč na ně neshat..
Naposledy upravil Otatoy dne 18 led 2014, 15:55, celkově upraveno 1
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Příspěvekod widar » 17 led 2014, 19:13

Pánové, zbytečně to dramatizujete. Celé čidlo je jen cívka navinutá na jádře z permanentního magnetu. Při otáčení ozubeného snímačového kola se jednotlivými zuby zatěžuje magnetický "obvod", čímž se mění magnetické pole a jeho změna indukuje v cívce napětí, které vyhodnocuje řj abs jako otáčení kola.
To je mimochodem pravděpodobně problém Adixe, který řešil neustálé spínání abs. Podle mě, po upravě brzd měly tendenci se blokovat a proto abs spínalo. Po odstranění bude nejspíš pořád brzdit smykem.
Takže nevidím důvod proč by při vhodném olepení/ochranění čidlo nemělo přežít. Mně mimochodem stejně jako Andremu přežilo jak pískování, tak nástřik. Pouze je potřeba pohlídat aby se neohnulo a byla tak zachována velikost vzduchové mezery mezi snímačem a ozub. kolem. To by ho mohlo vyřadit z provozu. (Teoreticky se Adixovi mohlo stát i tohle)

z mobilu
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Zpět na Technika MX-5