KarolKo - 1,6 NB

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

KarolKo - 1,6 NB

Příspěvekod KarolKo » 29 lis 2014, 19:33

Zdravím všechny a hlásím se do "chumlu" jako nováček. K přírůstku do rodiny došlo před týdnem, kdy mi byla přivezena z Německa MX-5 NB, 1,6, černofialová metalíza, vnitřek béžová kůže, dřevěná řadička, madlo brzdy i volant, do provozu srpen 2005, 118000 km. Vnitřek a karoserie jako nové, pohled do motorového prostoru a na spodek auta ale už napovídá, že jde o auto 9 let staré, kterému se "odspodu" nikdo nevěnoval a které - bohužel - jezdilo v zimě. Můj problém je, že jsem neměl v životě auto starší jak 3 roky, takže nemám srovnání a toho spodku mé japonské milenky jsem se trochu zhrozil. Dítě se tedy ukázalo být trochu invalidní, i přes tento hendikep ale ho začínám mít "nebezpečně" rád, čemuž nepochybně všichni rozumíte. Kamarádi mechanici budou mít v dílně po vánocích asi dost práce - já si bohužel na autě nic neudělám, nemám ani kde a v tomhle směru závidím šikovnost a odvahu řady z vás (témata zde pročítám asi už 3 měsíce). A ještě něco - byl bych rád, kdybyste mě uklidnili, že je vše normální. První svezení v MX-5 před týdnem od dovozce (z Pardubic do obce u Hradce Králové) bylo docela šokem a říkal jsem si "cos to ty troubo koupil" - na hladkém asfaltu ještě dobré, ale na záplatované silnici, pokud je ještě vylepšená vyjetými kolejemi od náklaďáků, to chtělo jet tu doprava mimo silnici, vzápětí doleva do protisměru (kola 16 s pneu 205/45). Doufám, že tyhle pocity jste měli na počátku všichni. Já jsem s žádným jiným podobným nízkým autem nejel, mám jinak rodinnou Octavii III 1,8 TSi 132 kw DSG rok starou a silou vůle se bráním srovnávání... Snad se to trochu zlepší, když dám menší kola s vyššími pneu. Fotky bych rád přidal, bohužel ale mi to nejde, protože jsou větší (kolem 3,5 MB) a protože tomu moc nerozumím, nepřišel jsem na to, jak je zmenšit, aby šly přiložit. Snad příště. Prostě nováček ve všem...
KarolKo

Re: KarolKo - 1,6 NB

Příspěvekod Banji » 29 lis 2014, 21:10

Vítej, ať ti slouží!
205 jsou dost široký, to ti tahat bude... Mě to tahá i se 195, narozdíl třeba od Roveru 416 na stejných pneu. Jestli je to špatně jsem taky chvilu uvažoval, nakonec jsem se s tim sžil a dál to neřešil. :-D

Fotky dej třeba na rajce.net a sem dej odkaz na album. :)
enášestcéé
Banji

Příspěvekod KarolKo » 29 lis 2014, 21:29

Ahoj. Já uvažuju dokonce o disku "14" a 185/60, i když vím, že zkušenější kolegové preferují minimálně "15". Asi spíš budu preferovat komfortnější svezení (pokud se o nějakém komfortu dá vůbec mluvit) před vzhledem. Možná má někdo zkušenost, jestli rozdíl ve svezení na 14 a 16 je větší nebo nepatrný.
KarolKo

Příspěvekod Banji » 29 lis 2014, 21:53

Jezdil jsem 15" (195/50) i 14" (185/60) a na čtrnáctkách je to auto takový živější, je s tím větší sranda.. :-) Rozdíl hmotnosti disků dělá dost. Průměr kola i s pneu se moc nezmění.
Baví mě to na obou rozměrech.. :) Na 185 to akorát trošku míň drží a je více cítit deformace pneumatik v zatáčkách (což aspoň mě jakožto začátečníkovi pomáhá číst hranice gripu (záleží taky na pneu a na pevnosti její bočnice))
Jak říkám, nejdůležitější je hmotnost... Aspoň podle mě, znalci by mohli mít jinej názor. :)
enášestcéé
Banji

Příspěvekod MAXsport » 30 lis 2014, 09:27

Ahoj,
držel bych se osvědčeného rozměru na NB - 195/50/15 na origo NB kolech, je to takový kompromis všeho.
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod dopr » 30 lis 2014, 14:35

Vitam te tady. At ti NBcko pekne slouzi. To tahani za volant mi neprijde standartni. Muze ti byt samozrejme sirkou penu, aler dost mozna taky rozhozenou geometrii, na kterou je MX-5 az extremne citliva, stejne jak na tlak v pneumatikach ;)
.:. MX-5 NC Expression, 2.0, 118kW/160 HP, L.S.D, 6 gears .:.
:.EX: MX-5 NB, 1.8, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech springs:.
Obrázek
dopr

Obrázky: 3

Příspěvekod AndrewG » 30 lis 2014, 15:30

16" je na Mx5 veľké koleso a na 205 ani nehovorím. takze určite je to spôsobené aj tým, ale ako píše dopr. nebude to len to, ale aj tá geometria zrejme. takže pozri do sekcie technika, teraz sme tam geometriu rozoberali a nechaj si niekde idealne na 3D urobiť geometriu podľa tých špecifikácii. je dosť možné že budeš potrebovať aj excentry ak budú staré vyťahané, niekto tu teraz predáva v bazare urobené (za 800kc co je super cena) ;-)
keď ti budu vravieť že urobili ti to inak lebo bla bla bla, tak sa nedaj odbiť a chci to urobiť tak ako je popísané :-)
uvidíš ze až tam dáš 14-15" na 195 pneu tak to auto bude uplne o inom :-)
inak vítam ťa tu !
AndrewG

Příspěvekod MXfanda » 30 lis 2014, 16:50

Vítej a ať ti dělá jen a jen radost!

Taky doporučuji na NB 195/50 R15.
MXfanda

Obrázky: 64

Příspěvekod cafe-racer » 30 lis 2014, 19:20

Zdravím z Hradce do obce u Hradce a gratuluju ke koupi !
Dej tomu pár desítek, maximálně stovek kilometrů a poznáš že rodinná oktávie je každým gramem hmotnosti a milimetrem délky diametrálně odlišná od Miaty, která je ze 100% pro radost :D
Toto zejména akcentuje když se v celkem libovolném sebemodernějším rodinném autě pokusíš projet zatáčku stejně rychle jako Mazdou :) :shock: :? :o
Letos už mám asi doježděno, ale na jaře se můžeme někde srazit, je na to tu i východočeské vlákno.

Martin
NC 2.0 '06 kabriolet
cafe-racer

Obrázky: 1

Příspěvekod KarolKo » 30 lis 2014, 22:42

Díky všem zkušenějším za rady a zkušenosti, které asi budu v budoucnu potřebovat. Po vánocích půjde japonka na ozdravnou kúru a bude se opravovat a vylepšovat, co bude z funkčního i pohledového hlediska potřebné, samozřejmě včetně geometrie. A s kolegy z blízkého okolí se samozřejmě rád setkám (zdravím cafe-racer), v Hradci Králové pracuju. Jinak jsem jezdil včera i dnes, samozřejmě bez střechy, tak moc jsem nadržený. A vůbec nebyla zima- topí to jako blázen, uvnitř mikroklima... Dnes ale zřejmě naposled, v zimě jezdit nebudu, sůl mi na to nesmí.
KarolKo

Zpět na Krásky členů fora