Bermenova bílá NA 1.6 '90

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Bermenova bílá NA 1.6 '90

Příspěvekod Bermen » 06 dub 2015, 21:30

Začalo to úplně nenápadně.
Někdy v lednu 2014 jsem objevil na webu stránky Autíčkáře, a tam na mně vykoukl článek, který mi začal vrtat v hlavě. Bylo to o tom, jak investovat do aut, ve zkratce koupit starší zajímavé auto přesně
v době, kdy už se začíná z trhu ztrácet, ale je nejlevnější na pořízení :-) Začal jsem projíždět web co jako za auto by to mohlo být, protože jsem měl nějaké přebytečné finance a auta mám rád, hned jsem nějaké chtěl koupit.
Vypadla na mě na webu MX-5, prý každý kdo v ní jel, smál se na celé kolo. Tomuhle jsem fakt nemohl věřit. A nejlepší je prý ve verzi NA !
To auto jsem nikdy neřídil, nikdy jsem v něm dokonce ani neseděl, jen si vzpomínám že před VUT v Brně, které jsem navštěvoval, někdy v roce 1994 jsem před fakultou zahlédl fakt super kabriolet podivného označení Mazda MX-5 - tak to jsem ho viděl poprvé a naposledy :-)
V březnu 2014 na mě vykoukl inzerát na bílé NA, s najetými 94 tisíci, z roku 90, ale v supr stavu podle fotek. Bylo to někde u Plzně, já jsem tehdy bydlel v Ostravě, tak jsem skočil na pendolíno a jel na Plzeň. Snad poprvé měl tenhle vlak 2 hodiny zpoždění (nehoda na trati vlaku před námi) ale majitel na mně počkal. Když mě přivezl před barák, docela jsem nechápal, protože namísto jedné MX-5 tam stály dvě, a ta druhá byla moc pěkná a červená. Dneska už vím, že byla Seatikova, protože tu bílou jsem koupil od Seatikova souseda :-)
Opravdu měla najeto jen 94tkm, pan majitel s ní za posledních 13 let najel asi 5 tisíc km, nikdy v dešti. Byla přivezena ze švýcarska v r. 1998 a majitel se o ni opravdu staral, lak v perfektním stavu, střecha jedna malá záplata, jinak ok. Trochu horší to bylo s brzdami, prostě nebrzdily, jen kopaly. Ale to jsem jako velký problém neviděl. Sedl jsem do ní a jeli jsme na testovací jízdu, motor zněl naprosto OK, výkon tam byl, pazvuky žádné, podvozek mechanicky ok, ošetřený proti korozi, kola a gumy ve skvělém stavu, interiér vypucovaný a naleštěný. Plácli jsme si, zařídili na úřadě převod a jel jsem po vlastní ose domů.
Poprvé v MX-5, byl trochu šok, jak nízko jsem nad zemí a jak i oktávka přede mnou vypadá jako SUV. Musím říct že brzda provozu jsem nebyl, a skutečně asi po prvních šedesáti kilometrech jsem se začal usmívat na celé kolo a zjistil jsem, že jízda s MX-5 je opravdu čistá radost. Málem jsem zapoměl koupit dálniční známku, ale nějakou krátkou jsem koupil, přece jen jsem chtěl být do půlnoci zpátky. Dálniční jízda 160-170km/h nebyl vůbec žádný problém, pro mně příjemné překvapení číslo dva.
Mým cílem je dostat se co nejblíže k původnímu stavu, takže žádné snižování, lipy, podvozky, kompresory, tak jak je v sérii mi dokonale vyhovuje.
Výbava: NA 1990, 1.6 85kW, el. okna, centrál.
Co už bylo vytuněno, můžu se mýlit, asi jsem na něco zapoměl, ale takhle mi to připadá:
Kožené sedačky, volant D.B.A., kola Enzo, koncovka výfuku, alarm s centrálním zamykáním, bílé polepy přístrojů, hliníkové pedály, jiná hlavice řadičky, denní svícení (strašné), přední mlhovky (taky strašné).
Původní stav viz foto ze dne kdy jsem ji vezl domů, a poté na sluníčku.
Prvni_15.JPG
V den pořízení

Co jsem na ní po koupi udělal: Nové rozvody a vodní pumpa, olej a filtr, těsnění víka ventilů, řemeny, chladící kapalina, olej v převodovce, brzdy přední i zadní kotouče + destičky, brzdová kapalina, svíčky.

Pak už jsem jen trochu jezdil, jen času bylo málo - dostavoval jsem barák. Nicméně když jsem jel delší trasu, bylo to na mně nějak moc hluku a hučelo mi docela v hlavě, tak jsem ji minulý měsíc dal do servisu a zjistilo se že namísto katalyzátoru je holá trubka a výfuk taky není úplně bez děr. Takže jsem tam nechal hodit origo kat a výfuk - chci z toho mít sérii a taky nechci mít problémy na technické. Světla pro denní svícení a přední mlhovky jsem dal pryč - jsou to strašná hyzdidla. Taky jsem vyměnil volant a řadičku za původní - předchozí majitel mi to naštěstí nechal v kufru :-)

Jakmile bude mít beskydská smečka výjezd, rád se zúčastním (pokud nebudu zrovna mimo region).
Fotky letos na jaře, tedy aktuální stav, bohužel to aprílové počasí, musel jsem fotit v dešti, tak to tak vypadá, ale jakmile bude šance letos fotit nahodím teplé sluníčkové fotky !

Bojuju s fotkama, nechtějí se mi zobrazit. Zkusím jako přílohy:
Foto01_15.jpg

Foto02_15.jpg

Foto03_15.jpg

Foto04_15.jpg

Foto05_15.jpg

Foto06_15.jpg

Foto07_15.jpg
Naposledy upravil Bermen dne 06 dub 2015, 21:50, celkově upraveno 2
Bermen

Obrázky: 10

Re: Bermenova bílá NA 1.6 '90

Příspěvekod seatik » 06 dub 2015, 21:43

Ahoj,
tak předem gratulace k mx5 , od které sem se nakazil i já..pamatuji si,že sem si říkal,že ji jednou budu mít a tak se po letech i stalo.
Soused nelhal,opravdu s ní jezdil velmi málo a i se dobře staral. Ta červená byla opravdu má :)
Tak ať slouží ;)
Přílohy
mazdy.jpg
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Obrázky: 1

Příspěvekod LordJames » 06 dub 2015, 21:46

Pěkná, bílý NAčka se mi líbí nejvíc :) Ještě origo 14ky kola a bude to top ;-)
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Bermen » 06 dub 2015, 21:54

Díky Seatiku ! Vím že už jezdíš něco jiného :-)
14ky kola originál - určitě nahodím hned jak je seženu.
Ten bílý polep budíků má jednu nevýhodu: ve tmě nevidím na budíky, žárovičky to neprosvítí, musím s tím taky něco udělat. No fotce níže původní tuning volant a řadička. Jsou k mání :-)
Volant_15.JPG
NA 1.6 85kW 1990
Bermen

Příspěvekod noose » 06 dub 2015, 21:56

Moc hezka, palec nahoru :)
NA BRG
noose

Příspěvekod Pelko » 07 dub 2015, 14:05

Ahoj a vitaj medzi nami :)

Je veľmi pekná. Máš umňa veľké plus že ideš smerom k stock stavu a nie tuningu :)
Nakoľko to je 90ka, nezabudni skontrolovať "nos" na klukovke (short nose crank) ktorý je dosť problémový všeobecne. V polovičke 92ho roku to mazda napravila
Pelko

Příspěvekod TOM » 07 dub 2015, 16:21

Ahoj moc pěkná taky jsem se na ni chystal a uz vím kdo ji ma :mrgreen:
Tak ať slouží a rad Te poznam jak budou vyjížďky BS.
MX-5 NA 1.6 Coccinella septempunctata

"Lidé, kteří jsou natolik šílení, aby si mysleli, že mohou změnit svět, to dokážou" - Steve Jobs
TOM

Obrázky: 3

Příspěvekod greenman » 07 dub 2015, 19:09

Zdarec,gratulace,moc pekna a zachovala :shock:
Co se tyce kol 14" - v inzerci prodava tuca44 !!!! ;)
greenman

Příspěvekod buteo » 07 dub 2015, 20:05

Paráda - málo platný, není nad pěkný NÁčko!
Chválím záměr zbavit se tuningu a zachovat origo stav.
K těm polepeným budíkům: válí se mi v garáži nepotřebný přístrojový štít z NA 91, evropský, bez úprav, jenom tam chybí budík tlaku oleje ( byl využit jinde). Kdyby ti to pomohlo .....
buteo

Příspěvekod Bermen » 07 dub 2015, 21:27

Dekuju vsem za gratulace !
Buteo, poslu Ti SZ, diky.
Ten původní stav: co vidim vsechny zajimave projekty tak si pripadam nepatricne ze to chci zachovat original, ale tak se mi proste libi :-)
Kola od Tucy: jsem laik, to jsou opravdu original mazda ? Nejak mi to nepripada.
NA 1.6 85kW 1990
Bermen

Další

Zpět na Krásky členů fora