Začalo to úplně nenápadně.
Někdy v lednu 2014 jsem objevil na webu stránky Autíčkáře, a tam na mně vykoukl článek, který mi začal vrtat v hlavě. Bylo to o tom, jak investovat do aut, ve zkratce koupit starší zajímavé auto přesně
v době, kdy už se začíná z trhu ztrácet, ale je nejlevnější na pořízení
Začal jsem projíždět web co jako za auto by to mohlo být, protože jsem měl nějaké přebytečné finance a auta mám rád, hned jsem nějaké chtěl koupit.
Vypadla na mě na webu MX-5, prý každý kdo v ní jel, smál se na celé kolo. Tomuhle jsem fakt nemohl věřit. A nejlepší je prý ve verzi NA !
To auto jsem nikdy neřídil, nikdy jsem v něm dokonce ani neseděl, jen si vzpomínám že před VUT v Brně, které jsem navštěvoval, někdy v roce 1994 jsem před fakultou zahlédl fakt super kabriolet podivného označení Mazda MX-5 - tak to jsem ho viděl poprvé a naposledy
V březnu 2014 na mě vykoukl inzerát na bílé NA, s najetými 94 tisíci, z roku 90, ale v supr stavu podle fotek. Bylo to někde u Plzně, já jsem tehdy bydlel v Ostravě, tak jsem skočil na pendolíno a jel na Plzeň. Snad poprvé měl tenhle vlak 2 hodiny zpoždění (nehoda na trati vlaku před námi) ale majitel na mně počkal. Když mě přivezl před barák, docela jsem nechápal, protože namísto jedné MX-5 tam stály dvě, a ta druhá byla moc pěkná a červená. Dneska už vím, že byla Seatikova, protože tu bílou jsem koupil od Seatikova souseda
Opravdu měla najeto jen 94tkm, pan majitel s ní za posledních 13 let najel asi 5 tisíc km, nikdy v dešti. Byla přivezena ze švýcarska v r. 1998 a majitel se o ni opravdu staral, lak v perfektním stavu, střecha jedna malá záplata, jinak ok. Trochu horší to bylo s brzdami, prostě nebrzdily, jen kopaly. Ale to jsem jako velký problém neviděl. Sedl jsem do ní a jeli jsme na testovací jízdu, motor zněl naprosto OK, výkon tam byl, pazvuky žádné, podvozek mechanicky ok, ošetřený proti korozi, kola a gumy ve skvělém stavu, interiér vypucovaný a naleštěný. Plácli jsme si, zařídili na úřadě převod a jel jsem po vlastní ose domů.
Poprvé v MX-5, byl trochu šok, jak nízko jsem nad zemí a jak i oktávka přede mnou vypadá jako SUV. Musím říct že brzda provozu jsem nebyl, a skutečně asi po prvních šedesáti kilometrech jsem se začal usmívat na celé kolo a zjistil jsem, že jízda s MX-5 je opravdu čistá radost. Málem jsem zapoměl koupit dálniční známku, ale nějakou krátkou jsem koupil, přece jen jsem chtěl být do půlnoci zpátky. Dálniční jízda 160-170km/h nebyl vůbec žádný problém, pro mně příjemné překvapení číslo dva.
Mým cílem je dostat se co nejblíže k původnímu stavu, takže žádné snižování, lipy, podvozky, kompresory, tak jak je v sérii mi dokonale vyhovuje.
Výbava: NA 1990, 1.6 85kW, el. okna, centrál.
Co už bylo vytuněno, můžu se mýlit, asi jsem na něco zapoměl, ale takhle mi to připadá:
Kožené sedačky, volant D.B.A., kola Enzo, koncovka výfuku, alarm s centrálním zamykáním, bílé polepy přístrojů, hliníkové pedály, jiná hlavice řadičky, denní svícení (strašné), přední mlhovky (taky strašné).
Původní stav viz foto ze dne kdy jsem ji vezl domů, a poté na sluníčku.
- V den pořízení
Co jsem na ní po koupi udělal: Nové rozvody a vodní pumpa, olej a filtr, těsnění víka ventilů, řemeny, chladící kapalina, olej v převodovce, brzdy přední i zadní kotouče + destičky, brzdová kapalina, svíčky.
Pak už jsem jen trochu jezdil, jen času bylo málo - dostavoval jsem barák. Nicméně když jsem jel delší trasu, bylo to na mně nějak moc hluku a hučelo mi docela v hlavě, tak jsem ji minulý měsíc dal do servisu a zjistilo se že namísto katalyzátoru je holá trubka a výfuk taky není úplně bez děr. Takže jsem tam nechal hodit origo kat a výfuk - chci z toho mít sérii a taky nechci mít problémy na technické. Světla pro denní svícení a přední mlhovky jsem dal pryč - jsou to strašná hyzdidla. Taky jsem vyměnil volant a řadičku za původní - předchozí majitel mi to naštěstí nechal v kufru
Jakmile bude mít beskydská smečka výjezd, rád se zúčastním (pokud nebudu zrovna mimo region).
Fotky letos na jaře, tedy aktuální stav, bohužel to aprílové počasí, musel jsem fotit v dešti, tak to tak vypadá, ale jakmile bude šance letos fotit nahodím teplé sluníčkové fotky !
Bojuju s fotkama, nechtějí se mi zobrazit. Zkusím jako přílohy: