Díval jsem se na svou nově koupenou MX-5 NBfl, protože mi připadalo, že jedno kolo trošku přibržďuje. Opraveno a rozhodl jsem se napsat následující návod:
O tom, že brzdy jsou velmi důležitá část auta snad nikdo nepochybuje. Avšak přesto z vlastní zkušenosti coby majitel a provozovatel vlastních drobečků + pečovatel o automobili příbuzných si dovolím říct možná na polovině strojů brázdících naše silnicích nefungují zcela správně! Však se můžete sami přesvědčit na svém miláčkovi..
Nejdříve o tom, jak (kotoučové) brzdy pracují (většina to asi ví, ale pro úplnost informací): Brzdový kotouč je pevně spojen s kolem a tedy otáčí se. Obklopují ho 2 destičky (z každé strany jedna), které jsou pevně spojeny s nápravou, tedy netočí se. Destičky jsou ke kotouči přimačkávány hydraulickým válečkem, do něhož je vháněna kapalina při stisknutí brzdového pedálu. Protože je však na každém kole (většinou) pouze jeden váleček (někdy nazývaný prasátko po součástce plnící stejný účel na brzdě bubnové) jeho síla tlačí přímo jen na jednu z destiček. Aby byla ke kotouči přitiskávána i druhá je celý mechanismus vůči kotouči pohyblivý do stran. Vedení zajišťují 2 tyčky a právě ty velmi často zareznou. Takto postižené kolo pak brzdí méně, nebo přibržďuje pořád a dochází k nerovnoměrnému obrušování kotouče. Oprava není náročná, ač někdy pracná:
Sundáme kolo:
- sundané kolo
a odšroubujeme celý třmen. Ten drží na nápravě pomocí dvou šroubů (u MX-5 klíč 14).
- šrouby třmenu
- třmen dole
Poté vyndáme destičky:
- bez destiček
A teď se ukáže - “držák destiček” musí být vůči části s pístkem pohyblivý. Pokud není máme práci, a to práci násilnou.. :D
Někdy to celkem jde lépe, jindy vůbec.. Pokud nestačí páčit šroubovákem asi nejjednodušší je přišroubovat třmen zpět bez destiček a přes dřevo do něj tlouct. Avšak s rozumem, nikoliv jak hluchý do vrat.. :D A pozor ať si káru neschodíš z heveru..
- vyndávání
I při drobném zareznutí doporučuji vytáhnout úplně, pročistit jak samečka tak samičku hadrem (odrezovačem?) do čista, stejně tak gumičky, co vodící tyčky kryjí před nečistotami bývají uvnitř plné rezaté pasty.. Čisté namazat vazelínou a složit.
- venku
- namazané
Složit a máme hotovo + dobrý pocit, že jsem si něco dal do pořádku a ještě k tomu sám.. ;)
Samozřejmě při rozebrání obhlédnu jak destičky, tak kotouč, zda nejsou zralé na výměnu! A nepatlám vazelínu kam nepatří.. :D
Píšu to nyní, protože se blíží přezouvání při kterém se to hodí zkontrolovat.. ;)
(S)mějte se! =)